The diverse operations of Pacific Power were centralised in this one building which also serves as the flagship for their joint venture with the University of Newcastle on research into areas of mutual endeavour.

The laboratory, offices, teaching and workshop facilities required a wide range of adaptable spaces with greatly differing and specialised functional and building services. Laboratories are located above the semi-basement parking area to permit future changes to services without disruption to other uses.

A key component of the brief was to demonstrate the efficient use of electrical energy. Deep, naturally-lit space, computer-designed sun shading, lightscoops, lightweight reflective steel panels and a computer-monitored ventilation system substantially reduced the power consumption and running costs of the building. Our success in achieving this goal led to the building receiving the Australian Institute of Architects’ inaugural Environment Award.

Awards

1994 BHP Metal Building Award Advanced Technology Centre

1994 RAIA Environmental Award Advanced Technology Centre