The site for the Southgate Mixed Use precinct is adjacent to the Southgate Business Park at Cannon Hill and will support a new residential community, commercial offices, retail and community uses and will service the business park and the surrounding community. Jackson Teece was engaged to prepare a Master Plan and concept public domain design for the site, formerly occupied by CSIRO, incorporating the objectives of the developer and Brisbane City Council.

The proposed design places a strong emphasis on placemaking, aiming to strengthen the character of the area with an integrated public domain and architectural design that responds to its context and contributes to the definition of the public interfaces such as the streetscapes and public open spaces. A mixed use hub that includes retail uses forms the heart of the precinct, activating its main streets. The hub is arranged around a central public space characterised by a mix of hard and soft landscaping. Smaller public spaces are provided throughout the site to provide amenity for groupings of buildings, establishing a network of green/public spaces connected by pedestrian links extending to the surrounding neighbourhood. The buildings are oriented and situated within the site to maximise views, natural lighting and ventilation.

The yield was optimised by the distribution of medium rise buildings along Wynnum Road transitioning to low rise developments towards the railway line. A centralised open space provides amenity to the new precinct and is part of a green network that includes several pocket parks and connects with key pedestrian links to the surrounding areas. High level design guidelines were prepared to guide the detailed design of the precinct incorporating ecologically sustainable design principles ranging from whole of site solutions to individual building design.