The UNSW campus is sited in a predominantly residential area. The University Council was concerned about the poor quality of the campus environment and the lack of available sites for further development, but conflicting interests within the University itself and the broader community were not conducive to a holistic solution.

Jackson Teece conducted an extensive consultation process with both internal and external stakeholders to devise a number of strategies to unite the campus, bring life to micro environments, enable development and foster an interactive relationship with local residents.

Our remedial strategy enhanced the teaching, research, learning, living and recreational environments to overcome the deficiencies of earlier, ad hoc growth.

The Master Plan, which has received many awards, made specific recommendations for siting new buildings, consolidating car parking, unifying the pedestrian network and establishing a network of outdoor spaces. These knitted together so that the disparate and car-ridden campus became an intelligible whole.

By removing surface car parking and consolidating existing facilities, enough land was released to achieve 50 per cent more floor space on the site and 30 per cent more usable open space.

Awards

1995 Prime Minister's Urban Design Award UNSW Master Plan